Lennokkipojasta purjelentäjäksi ja siitä lentäjäksi ja muihin ilmailulajeihin…

…näinhän usein ajatellaan. Toki ilmailu-ura monesti etenee tuohon tapaan, mutta silti lennokkitoiminta on oma ilmailun lajinsa, josta ei ole tarve pyrkiä “eteenpäin”.

Lennokkitoiminta mielletään usein tikunviskaamiseksi, joka on vain pikkupoikien ja – tyttöjen puuhastelua. Onhan se toki sitäkin. Mutta se on myös siroja, pitkäsiipisiä liidokkeja ja kumimoottorilennokkeja, sulavasti liikehtiviä radio-ohjattuja liidokkeja, huimaa vauhtia kiitäviä siimaohjattuja, hiljaisia sähkömoottorilennokkeja sekä oikean lentokoneen näköisiä mallilennokkeja.

Lennokkitoimintaan kuuluu kärsivällisyyttä vaativaa rakentamista ja onnistumisen iloa – mutta myös hermoja ja kuntoa koettelevaa kilpailutoimintaa. Suomen mestaruuksia jaetaan noin 15 lajissa; lisäksi kilpaillaan Pohjoismaiden, Euroopan ja maailmanmestaruuksista … eikä se ole enää lasten leikkiä. Mutta hauskaa silti.

Mistä liikkeelle?

Lennokki-innostus alkaa usein siitä, että näkee hienon esittelylennon lentonäytoksessä ja sen jälkeen ostetaan kallis rakennussarja ja radio-ohjauslaitteet. Uuden lennokin lentoaika on todennäköisesti muutamia sekunteja, ja sitten sirut saa koota muovikassiin.

Siksi harrastus kannattaa aloittaa alkeisliidokeilla tai kumimoottorilennokeilla. Silloin oppii samalla perustiedot siitä, miksi lennokki lentää ja miten se käyttäytyy. Monet ihastuvat lopullisesti uljaasti liitäviin vapaastilentäviin, mutta jos tulee halu siirtyä moottori- ja radiolennokkeihin, on oppirahat kuitenkin maksettu edullisemmalla peruskalustolla.

Ei vain nuorille

Lennokkiurheilu ei ole vain nuorten harrastus. Se on haastava ala kenelle tahansa, joka haluaa koetella ja kehittää suunnittelu- ja askartelutaitojaan sekä aerodynamiikan, moottoriopin, radiotekniikan tai komposiittitekniikan tietojaan. Harrasteen voi aloittaa rakentamalla alkeislennokin, mutta jos tuntuu paremmalta ostaa vaativampi lennokki ja radiot sekä painua saman tien kentälle, niin sekin käy. Lennokin voi rakentaa muutamassa tunnissa, mutta siihen saa myös kulumaan kuukausien vapaa-ajat.

Voisiko siis monipuolisempaa ja kiehtovampaa ilmailun alaa olla?