Monenlaisia lennokkeja, mikä on sinun lajisi?
Vapaastilentävät
Vapaastilentäviä lennokkeja ei voi lennon aikana ohjata. Ne voivat olla äärimmäistä tarkkuutta vaativia, vain kaksi grammaa painavia sisähallissa lennätettäviä mikrofilmareita tai ilmaan hinattavia liidokkeja. Tai ne saadaan yläilmoihin kumi- tai polttomoottoria lyhyen aikaa käyttämällä. Tavoitteena on pitkä lentoaika. Vapaastilentäviä sanotaan leikkisästi myös “vapaastikatoaviksi”; noutomatkat voivat tuulisella säällä olla kilometrejä. Reipasta liikuntaa.
Siimaohjatut
Siimaohjatun lennokin siivenkärjestä lähtee kaksi ohjaussiimaa, joiden toisessa päässä on ohjauskahva. Lennättäjä pitelee ohjauskahvasta lennätyskehän keskellä ja pyrkii saamaan lennokkinsa joko lentämään mahdollisimman kovaa tai tekemään virheettömästi taitolentoliikkeitä. Taistelulennossa kilpakumppanit koettavat potkurillaan katkaista toistensa lennokkiin kiinnitetyn nauhan.
Radio-ohjatut (RC)
Radio-ohjatut (RC) lennokit voivat olla liidokkeja, polttomoottorilennokkeja tai helikoptereita. Uudempaa kehitystä edustavat sähkömoottorit, jotka hiljaisen äänensä vuoksi ovat asutuksen lähellä lennättäville meluton vaihtoehto. RC-lennokilla voi lentää taitolentoa, nopeuslentoa ja tarkkuutta vaativia laskeutumistehtäviä.
Mallilennokit
Mallilennokit voivat olla kumi-, poltto- tai sähkömoottorilla toimivia, vapaastilentäviä, siima- tai radio-ohjattavia. Yhteistä niille on, että ne rakennetaan tarkoin oikeiden lentokoneiden pienoismalleiksi. Esimerkiksi kansainvälisessä mallilennokkiluokassa arvostellaan erikseen rakentamistaito ja -tarkkuus sekä lento-ohjelma. Suurimpien mallilennokkien kärkiväli mitataan metreissä. Sellaista on mahtava lennättää – ja upeaa katsella.